• Català
  • Español
  • English

Ajuntament de Montferrer i Castellbò

Benvinguts a la web de Turisme de Montferrer i Castellbò

Esteu aquí: Inici ca Practica Montferrer

Senderisme

ITINERARI PER LES VALLS D'AGUILAR, CASTELLBÒ I TOST (VIA ROMÀNICA)


clip_image001.jpgLa ruta passa per Santa Maria de Castellbò, Santa Maria de Costoja, Santa Elena de Trejuvell, Sant Esteve de la Guàrdia, Sant Martí de Taús i Sant Martí de Tost.
El vescomtat de Castellbò, un dels centres polítics més importants de la Catalunya medieval, s'estenia per amplis territoris de l'Alt Urgell i el Pallars i comprenia també les Valls d'Andorra. La col•legiata de Santa Maria de Castellbò va ser fundada el 1436. A l'església actual, d'una nau, són clarament perceptibles diversos moments constructius. Corresponen a l'època romànica els tres absis redons. La façana, en canvi, és d'estil gòtic, amb arcs apuntats en degradació coronats per un fris decorat amb pans de vida, flors i caps humans. És especialment remarcable el treball de forja de la portalada.
Per arribar a Santa Maria de Costoja s'ha de fer un trajecte a peu. El lloc de Costoja apareix documentat per primera vegada l'any 1015. Va ser priorat de l'orde de Sant Joan de Jerusalem. A l'església de Santa Maria van ser enterrats els vescomtes de Castellbò Arnau (1228) i Ermessenda (1230), les despulles dels quals van ser desenterrades i cremades l'any 1261 per la Inquisició, que acusava els nobles de protegir i difondre el catarisme. De l'església només queden alguns fragments.
Santa Elena de Trejuvell hauria estat construïda durant la primera meitat del segle XI. L'edifici és d'una sola nau, coberta amb un embigat de fusta i capçada per un absis trapezoïdal.
L'església de Sant Esteve de la Guàrdia és d'una sola nau coberta amb volta de canó, reforçada per dos arcs torals i capçada per un absis semicircular que s'obre a través d'un arc presbiteral. La nau original ha sofert diverses modificacions. El campanar és d'espadanya i s'alça sobre la façana de ponent.
Sant Martí de Taús és d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil lleugerament apuntat i reforçada per dos arcs torals que arrenquen de pilastres adossades als murs. La porta original, en arc de mig punt i paredada des d'antic, és a la façana sud. L'accés actual és a la façana de ponent.
Per arribar a Sant Martí de Tost és aconsellable un vehicle 4x4. El temple fou consagrat l'any 1040 pel bisbe Eribau d'Urgell i fundat pel cavaller Arnau Mir de Tost i la seva muller Arsenda. L'edifici és d'una sola nau i conté importants vestigis de l'església original, tot i que gran part de la construcció és d'època gòtica o posterior. Destaquen les tres finestres de doble esqueixada que s'obren a la façana sud i una porta paredada oberta en arc de mig punt format per dovelles. Procedents de Sant Martí de Tost es conserven al MNAC diversos elements d'un baldaquí.

 

RUTA CAMÍ VELL DE CASTELLBÒ A SANT JOAN DE L'ERM


clip_image001.jpgDificultat: Mitjana-Alta
Desnivell: 900 m
Duració: 4 hores anada i 3 hores tornada

 

 

 

 

 


RUTA DE SANT MARC

clip_image001.jpgDurada 3:30, longitud 12 Km

 

 

 

 

 

 

 

 

RUTA DE SERRA-SECA

clip_image001.jpgÉs una ruta per fer senderisme, amb un temps de 2 hores i 15 minuts. Té un desnivell de 341 metres i el recorregut parteix de Castellbò i segueix per Masia de Cap del Roc, Cortal de Grabiel, Cal Grabiel i torna a Castellbò. És una ruta que la pot fer tothom.

 

 

 

    


RUTA DEL PIC DE L'ORRI

clip_image001.jpgInicializem el recorregut al poble de Castellbó (809m), on es troba la col•legiata de Santa Maria. Pujant per la carretera de l'esquerra passarem pels pobles de Carmeniu (1.223m), Turbiàs on podem visitar un dolmen, les Eres, Sant Andreu, fins arribar a Sant Joan de l'Erm (1.700m). A Sant Joan de l'Erm hi trobem el xalet Refugi de la Basseta obert durant tot l'any. A l'hivern és el centre de l'estació d'esquí de fons de Sant Joan de l'Erm, i a l'estiu un bon punt de sortida per a les excursions en bicicleta tot terreny o bé caminant . Té servei de bar-restaurant i allotjament. Per arribar al Pic de l'Orri seguirem en direcció a la casa forestal de Pallerols, pel Coll de Leix (1.726m), fins arribar al barranc de Sant Miquel, des d'on ens enfilarem per la pista que surt a la dreta en direcció al Pic de l'Orri (2.439m). Aquest pic ens brinda un extens panorama, éssent un mirador de primer ordre sobre tot el Pirineu. És també el punt més alt de l'estació alpina d'esquí de Port-Ainé, cap a la vessant pallaresa. Des d'aquest punt podem tornar pel mateix camí o bé baixar cap el Pallars, en direcció a Montenartró (1.238m), Roní i Rialp, ja a la vora del riu Noguera Pallaresa, un riu dedicat als esports d'aventura. Després a Sort agafarem la carretera del Cantó per tornar a la Seu.

http://www.lleidatur.com/esp/btt2.html?c=1


 

RUTA PELS BOSCOS DE SANT JOAN DE L'ERM

clip_image001.jpgDuració aproximada: 3 hores 50 minuts.
Desnivell: 430 metres
Dificultat: Moderada - baixa

Ideal per realitzar a l'hivern amb raquetes de neu.
 

 

 

 

 

 

RUTA SANT JOAN VELL

clip_image001.jpgDISTÀNCIA: 10 Km
DESNIVELL: 140 m
SEÑALITZADA
DURACIÓ: 2h 30 minuts

La mata boscosa de Sant Joan de l'Erm, coneguda des de l'edat mitjana, forní bona part de la fusta amb què s'armà la flota catalana. Actualment, el bosc està en procés de regeneració; tot i això presenta exemplars d'avets considerables. Durant el segle XIII l'aïllament d'aquest entorn propicià l'establiment d'un assentament càtar a Castellbò, feu del vescomtat del mateix nom. Quan els càtars van haver d'abandonar el poble a causa de la persecució religiosa, es van instal•lar en la profunditat d'aquests boscos. L'itinerari discorre per l'interior del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Amb neu, a l'hivern i a començaments de primavera, caldran botes amb paraneus o raquetes.


Cal situar-se al refugi de la Basseta, pertanyent al terme municipal de Montferrer i Castellbò. S'hi arriba per la carretera local de 20 km que surt de Montferrer des de la N-260, a tres quilòmetres de la Seu d'Urgell en direcció a Lleida, i passa per Castellbò.

El recorregut comença al refugi de la Basseta. Des del restaurant cal anar al sud, en direcció a la cruïlla que hi ha 100 m més amunt. Cal prendre la pista ampla i ben senyalitzada que es dirigeix a Sant Joan Vell per la dreta tot deixant la nova ermita a l'esquerra. El camí es va endinsant a l'obaga de la muntanya enmig d'un magnífic bosc.

Al cap d'un quilòmetre i mig (20 minuts) es deixa a l'esquerra un trencall i es continua per la pista que comença a fer una mica de baixada. Encara no a 200 metres, es torna a trobar una desviació a l'esquerra, que també s'ignora. S'entra a la zona dita dels Àrtics. Es continua tot recte i, al quilòmetre 2,27, es deixen a la dreta dues petites desviacions.
Després la pista s'eixampla, formant un gran semicercle per on passen els tres braços del torrent dels Riguerals.

Havent passat el torrent, la pista fa una lleugera pujada que culmina en un punt des d'on hi ha una bona panoràmica de la vall de Romadriu, el coll de la Basseta, la serralada del Cadí i el Salòria. Al cap de cinc quilòmetres, una hora i quart, s'arriba a les ruïnes de l'església i a l'hostatge de Sant Joan Vell. Abans d'arribar a l'ermita, uns deu metres a l'esquerra i sota la pista, hi ha dues fonts.

http://www10.gencat.net/probert/AppJava/ruta.jsp?id=251&comarca=4
 

Localització
973 351 343
Ubicat a la comarca de l’Alt Urgell, en la província de Lleida, el municipi de Montferrer i Castellbò amb els seus 177,66km2 és el més extens de la comarca. Esta format pels pobles d' Albet , Aravell, Avellanet, Bellestar, Canturri, Carmeniu, Cassovall , Castellbò, Guils del Canto, Les Eres, Pallerols del Canto, Sallent, Santa Creu, Sant Andreu, Sàrcedol, Saulet, Seix, Sendes, Solanell, Solans, Turbiàs, Vilamitjana i Vilarubla.
Galeria d'imatges
Imatge1

Imatge1

Imatge2

Imatge2

Imatge3

Imatge3

Imatge4

Imatge4

Imatge5

Imatge5

Imatge6

Imatge6

Vilamitjana

Vilamitjana

Vilamitjana

Vilamitjana

9282138.jpg

9282138.jpg

12452148.jpg

12452148.jpg

Aravell forat 15

Aravell forat 15

Aravell Golf forat 18

Aravell Golf forat 18

Aravell Golf vist des de Sant Marc

Aravell Golf vist des de Sant Marc

Aravell Tardor

Aravell Tardor

Camp de Practiques

Camp de Practiques

Campionats Profesionals

Campionats Profesionals

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Carrer Clos

Casa Club Aravell Golf

Casa Club Aravell Golf

Colegiata

Colegiata

DSC02317.jpg

DSC02317.jpg

DSC02318.jpg

DSC02318.jpg

DSC02321.jpg

DSC02321.jpg

Entrega de premis torneig

Entrega de premis torneig

Escola de Golf

Escola de Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Aravell Golf

Ermita de St. Joan de l'Erm

Ermita de St. Joan de l'Erm

Ermita de St. Joan de l'Erm

Ermita de St. Joan de l'Erm

St. Joan de l'Erm

St. Joan de l'Erm

mapa del municipi

mapa del municipi


© Ajuntament de MONTFERRER I CASTELLBÒ
Plaça de la Trobada s/n 25711
Telf: 973 351 343 Fax: 973 353 536
e-mail: ajuntament@montferrercastellbo.ddl.net

Loading...